Vogelhoutjes

april 7th, 2013 Permalink

vogel

Eens per jaar gooien een groot aantal kunstenaars in Zwolle een weekend de deuren van hun atelier open. Dan laten ze hun beste werk zien en dat is ook te koop. Althans, dat zeggen de folders en website. Het daadwerkelijk tot een transactie komen is nog wel een lastig geheel. Prijzen zijn onvindbaar en de meeste artiesten doen schimmig over de kostprijs van een werk of schrikken van de vraag. Misschien moet je dan volgend jaar gewoon niet meedoen. Twee dingen:

  • 1. Als iemand om een kostprijs vraagt, dan is dat een koopsignaal.
  • 2. De BTW op kunst bedraagt weer 6% en geen 19%.

“Toen ik dit schilderde voelde ik de spanning tussen links en rechts. En er moest geel in.” 

Ik snap dat je vol bent van je eigen werk, maar voor een transactie is het van belang wat het bij mij doet. Een verhaal rond het kustwerk is vast geweldig, maar overbodig als het voor mij een gevalletje kippenvel of liefde op het eerste gezicht is. Dan wil ik het werk graag hebben, want dan zie ik het bij wijze van spreken al ergens staan of hangen. Prima dat er geel in moest en van mijn part zat je te schijten toen je het maakte, maar als je vanmiddag gewoon antwoord op m’n vraag had gegeven dan had ik het werk vast gekocht.

“Snap ook niet goed waarom de gemeente dit doek niet koopt.”

Logisch dat ik niet je droomklant ben, maar als ik met jou over een werk (afmetingen, prijs) van je sta te praten, dan heb ik geen behoefte aan een lijstje van locaties waar dat schilderij prachtig zou staan. Ik koop een werk voor bij mij aan de muur en niet om andere potentie. Toch?

“Zo’n weekend is leuk, maar ik heb zo’n hekel aan al die kijkers.”

Je was zo druk in gesprek met een kennis/vriend/bestuurslid/heler/dealer/whatever, dat je ons geen gedag zei toen we binnen stapten. Op zich geen punt, maar zo maak je van een kijker niet snel een koper. Zeker niet als je me vervolgens negeert wanneer ik met een concrete vraag over een werk kom. Misschien moet je volgend jaar iemand anders ‘de klanten’ laten doen.

Vogelhoutjes

Dankzij Nina vond ik bij het scheiden van de markt Claudia van de Leur die oa. op afvalhout vogels schildert. Ik voelde me daar meer welkom dan bij één van de meer gelouterde kunstenaars die ik eerder op de dag bezocht. Een prachtig stukje realisme van een opkomend kunstenaar. Gaan we vast meer van zien.