Facebook in de problemen

Reacties uitgeschakeld voor Facebook in de problemen
februari 20th, 2014 Permalink

Mark betaalde 1 miljard voor Instagram. Hij bood 3 miljard voor Snapchat (maar dat werd afgeslagen) en nu koopt z’n Facebook (FB) voor 19 miljard USD de berichtendienst WhatsApp (WA). Logische actie, want WA groeit veel harder dan FB en heeft veel meer potentie in opkomende landen omdat het een dienst is die geld bespaart. Het was daarom een gevaarlijke concurrent die FB op de middellange termijn pijn had kunnen doen. Door 19 miljard neer te tikken voor WA beschermd Zuck die positie, maar tegelijk maakt hij duidelijk dat FB met een serieus probleem kampt.

Ze kunnen organisch blijkbaar niet innoveren en overnames zijn defensief van aard. Zuck heeft duidelijk geen visie op de wereld over 5 jaar. Hij heeft geen idee waar we naartoe gaan, dus waar hij z’n bedrijf op moet voorbereiden. FB heeft onvoldoende geld om iedere dreiging af te kopen, dus het is een kwestie van tijd voordat Zuck aan de verkeerde kant van het spectrum zit. Dan gaat z’n Bubble snel leeggelopen en daarmee is de toekomst aan een ander.

We kunnen met z’n allen lachen om de Ghosttown van Google+, het falen van Wave en Orkut, de lelijke GoogleGlass en de speeltuin met Google Robots. Feit is dat Google (met behulp van kleine overnames) probeert door organische ontwikkelingen de toekomst te bepalen. Dat doet Apple ook. Een schril contrast met Facebook (of Microsoft).

 

Comments are closed.