Gebroken geweertje

juli 20th, 2014 Permalink

LoesjeIk irriteer me mateloos aan al die (linkse) politici die al jaren bezuinigen op defensie en nu om het hardst roepen dat het leger in Oekraïne moet ingrijpen om die 300 lijken terug te halen. Waarmee? We hebben geen artillerie, geen tanks, nauwelijks aanvalshelicopters, geen werkende transporthelicopters en onze handvol ‘special forces’ zitten in Mali.

Nog erger zijn de linkse journalisten. Jarenlang hebben ze die linkse politici de hemel in geprezen. Ons leger was feitelijk overbodig. Er zijn nul kritische vragen over de consequenties van de bezuinigingen. En nu klagen ze over het gebrek aan daadkracht bij het leger? Welk leger? Die 20.000 man die we hebben opgeleid om te patrouilleren in uitgestrekte gebieden waar sprake is van riante NAVO ondersteuning? Jongens, dat is andere koek dan de case in het huidige Oekraïne waar we het met ‘gewapende bendes’ hebben over tienduizenden zwaar bewapende ervaren troepen waaronder duizenden serieus opgeleide Russische elite met vaak jarenlange frontlinie ervaring. Dit is geen eitje en op eigen houtje gaan we het niet redden. Ik betwijfel of we momenteel überhaupt zelfstandig in staat zijn om in d’n verre 1.000 man 5 dagen operationeel en bevoorraad te houden in een scenario waarin wij ergens binnen vallen.

De situatie doet me denken aan WO2. Begin mei 1940 mochten de Gele Rijders van linkse politici in het rivierengebied de bomen niet kappen waardoor de Grebbelinie vanaf 10 mei zonder dekking van onze artillerie zat. Terwijl de Nazi’s onze boerenjongens aanvielen, klaagden linkse politici reeds over een matige voorbereiding en wezen ze naar de legerleiding. Spiegels … Daar moet in geïnvesteerd worden. En daarna in pek en veren.

En hoe het na afloop gaat, weten we natuurlijk. Srebrenica en KNIL zijn prima voorbeelden van situaties waarin het leger voor volk en vaderland en naar eer en geweten z’n werk deed en daarna door nagenoeg de hele politiek werd afgeplast. Werken in het Nederlandse leger … het is de meest ondankbare baan die je je momenteel kunt voorstellen.