Sancties als teken van zwakte

Reacties uitgeschakeld voor Sancties als teken van zwakte
juli 27th, 2014 Permalink

adidas-brand-anthemSancties. Het populaire wapen van het westen tegen het grote kwaad. Sancties zijn anoniem en geweldloos. Sancties leiden tot mooie speeches zonder confronterende foto’s van platgebombardeerde huizen en dode kinderen. Het is clean een middel waarmee tijd wordt gekocht, zodat er achter de schermen onderhandeld kan worden over een echte oplossing. Werkt prima bij heersers die berekenend zijn en omzichtig opereren, maar – zoals 1938 rond Tsjecheslowakije bewees – is geen oplossing tegen leiders die alles of niets spelen.

Vladimir Putin is all in. Zijn denkwijze past prima in de WK commercial van Adidas. Ex-KGB agent Putin (standplaats: Oost-Berlin) is liefhebber van grote Russische leiders als Stalin, Peter de Grote  en Ivan de Verschrikkelijke. Net als z’n voorbeelden wil Putin het Russische rijk groter maken. En dat doet hij ook: Georgië (2008), Tjetchenië (1999) en de Krim (2014).

Het westen maakt de foutieve inschatting dat sancties Putin zal vervreemden van zijn rijke vrienden. Een naïeve gedachte, zo bewees Mikhail Khodorkovsky. Hij ging tegen zijn oude maatje Putin in en eindigde een decennium in de bak en toen hij eruit kwam was hij een hele partij miljarden en macht armer. Eén van de oligarchen liet op een feestje weten totaal niet onder de indruk te zijn van sancties die leidden tot een serieuze persoonlijke waardevermindering: “Een bezit met een waarde van een paar miljard is altijd beter dan helemaal niets of een verbanning naar een verre koude gevangenis.”

Maar de bevolking dan? Heeft die geen last van die sancties? Zeker wel, maar daar staat tegenover dat Putin na jaren van chaos weer rust brengt en daar hunkeren velen naar. Beter een voorspelbare dictator dan een onvoorspelbare klootviool. Wij mogen neerkijken op de USSR en al haar uitwassen, maar voor veel Russen was het een periode van grote stabiliteit en vooruitgang. En de armoe die wij signaleren? Die was overal, dus dat was de way of life. Daar stond (en staat) niemand bij stil. Gorbatjov en Jeltsin hebben in de ogen van de gemiddelde burger – opgeleid in de USSR – weinig goeds gedaan. Putin brengt rust en dat zorgt ervoor dat z’n populariteit altijd zo rond de 70-85% schommelt. En nee, dat zijn geen gekunstelde cijfers. Als Putin ergens op TV is, dan bellen talloze Russen kun kinderen en kleinkinderen om hen daarop te wijzen en da’s geen verplichting, maar dat doen ze omdat ze heilig in hem geloven.

a5Putin is een knokker. Hij wil winnen. Of het nou een hockeywedstrijd is of gaat om armpje drukken in Georgië. Hij vergeet de kleine dingen niet: op de dag dat hij een urenlange speech hield voor het Parlement over de situatie op de Krim, nam hij ook nog de tijd om jarige veteranen uit de tweede wereldoorlog persoonlijk te feliciteren. Putin is wars van appeasement en vindt het inzetten van sancties een teken van zwakte van het Westen. En op die visie opereert hij. Putin gaat niet terugtrekken uit Oost-Oekraïne. Hij laat zich echt niet afschrikken door Nederland, z’n handvol commando’s en de vakbond. Putin is all in en als we dat te lichtvaardig opvatten, dan gaan er nog heel wat vluchten op Eindhoven volgen.

 

Comments are closed.