logo_200_jaar_kmarDa’s dit jaar. En die 200 jaar is inclusief 5 jaar dienst onder de Nazi’s. Prachtig overigens dat Defensie daar niet voor wegloopt, want tijdens die bange dagen was de rol van onze jongens verre van fris aangezien de organisatie verantwoordelijk was voor opsporen, oppakken en opsluiten van onder meer Joden en Nederlanders die zich aan de arbeidsplicht wilden onttrekken. Volgens de officiële woordvoering deden onze jongens dat met tegenzin, maar de statistieken tonen aan dat er nergens in Europa zoveel Joden werden opgepakt (en zijn vermoord) dan hier in Nederland. Dus ja: ook toen het er in de jaren ’40 op aan kwam, was de Marechaussee – zij het met tegenzin – paraat.

Ik ben altijd wel erg blij ze te zien. Altijd strak in het pak, keurig verzorgd en altijd even correct. Ook bijvoorbeeld in hun rol als beveiliger bij Gate 28 op Schiphol Terminal 3. Het kan verkeren.