Van lange dagen naar zomaar een weekend vrij

Reacties uitgeschakeld voor Van lange dagen naar zomaar een weekend vrij
oktober 20th, 2014 Permalink

IMG_0136

En toen was ik zo maar terug op de spelletjesbeurs in Essen. Ik had een geweldige dag met vrienden en kocht een paar coole spelletjes, waarvan ik er inmiddels al een paar gespeeld heb. En dat zonder schuldgevoel. Mag voor jou niet veel om het lijf hebben, maar is een mega stap voor mij. Laat me dat even uitleggen.

Sinds 1999 ben ik uitsluitend bezig geweest met mijn werk. Een bewuste keuze, omdat ik als zelfstandig ondernemer uit niets een succesvol bedrijf wilde opbouwen. En met succesvol bedoel ik een eerlijke plek waar het voor ieder prettig werken is en waar een hoge mate van klanttevredenheid automatisch zou leiden tot goede resultaten. Die volgorde vind ik essentieel, want een leuke werkplek brengt talent en een goed team dat serieus genomen wordt zorgt voor tevreden klanten en dat leidt uiteindelijk tot een goed bedrijfsresultaat. En als ik het voor mijn collega’s leuk zou maken, dan had ik het zelf ook naar mijn zin, want ik haal veel energie uit blije mensen. Eigenbelang dus.

Een leuke werkplek en een tevreden klant komen niet zomaar uit de lucht vallen, dus mijn gedrevenheid leidde uiteindelijk tot hele lange dagen (en meer dan eens tot nachtwerk). En aangezien je niet overal tegelijk kunt zijn, moet je keuzes maken. Bijna automatisch verkoos ik het belang van mijn crew of klanten boven tijd voor mezelf, zoals een uitstapje naar een spelletjesbeurs. En deed ik dat een keer niet, bijvoorbeeld om Sinterklaas met mijn familie te vieren, dan had ik een schuldgevoel van hier tot Tokio. Terugkijkend heb ik er geen spijt van, maar de impact was soms best heftig.

De slachtoffers van die keuzes zijn vooral de mensen die het dichtst bij je staan: gezin, vrienden en familie. Zij moeten incasseren, wanneer je weer eens niet opduikt op die verjaardag of voor de zoveelste keer last-minute afzegt omdat je een collega moet vervangen. Natuurlijk hebben die naasten daar begrip voor, maar leuk vinden ze dat niet. Omdat ze je niet willen beledigen, hoor je ze hier nooit over en als ze zich wel een keer bij je melden, dan doen ze dat omdat ze zich zorgen over je maken.

Enfin, sinds 1 oktober van dit jaar is het allemaal anders. Ik heb andere prioriteiten en dus riant tijd voor essentiële zaken zoals vrienden en familie. Een topweekend, van begin tot het eind. En dat in oktober, doorgaans de drukste maand van mijn jaar.

En zou ik het anders aanpakken als ik het opnieuw kon doen? Om eerlijk te zijn: nee. Misschien dat ik wat nuances zou aanbrengen, maar uiteindelijk is een eigen bedrijf ook net een spelletje: wereld bouwen, kansen pakken, afspraken nakomen, hier en daar een beetje geluk hebben en vooral blijven doorzetten. En ja, dan schieten je nachtrust en die verjaardag er inderdaad soms bij in.

Een blog uit de serie ‘the day after‘. Hier de kickoff.

Comments are closed.