Hoofdzaken vs. bijzaken

december 15th, 2014 Permalink

Dogbert

Onlangs schreef ik in een blog dat ik niet goed begrijp hoe het kan dat een groep super intelligente mensen zo intern gefocussed kan zijn waardoor ze uiteindelijk geen oog meer hebben voor problemen elders en de heftige consequenties daarvan. Vandaag mailde iemand mij bovenstaande cartoon als antwoord op die blog. Dekt inderdaad aardig de lading, omdat het binnen zo’n grote groep uiteindelijk zelden meer om hoofdzaken gaat, maar snel een (interne) procesdiscussie wordt: moeten we dit wel zo doen, hoe declareren we dat dan, wie is dan accountable of responsible, etc. Op basis van besteedde uren en gehouden vergaderingen en/of CoCa’s heb je volgens de KPI’s dan vooruitgang, terwijl er met de hoofdzaak feitelijk niets is gebeurd.