IMG_1012Nee, ik verwacht niet dat iedere Moslim afstand neemt van die slachtpartij in Frankrijk of het moorden dat dagelijks uit naam van hun profeet plaats vindt. Je kan van mij ook niet verwachten dat ik me ga distantiëren van acties van iedere liberaal, kookliefhebber, Leica-gebruiker of andere figuur waar ik een hobby of overtuiging mee deel. Wat ik wel verwacht is dat de Moslimgemeenschap erkent dat de moorden uit naam van die profeet plaats hebben.

Dat gebeurt niet en sterker nog: op de talloze fora en in blogitems wordt ontkend dat de moorden gepleegd worden door lieden met een Moslim achtergrond. Ja, ze roepen hoorbaar Allahoe Akbar, maar wat zegt dat? Bewijzen zijn nep of vinden ze gefingeerd door westerse overheden of natuurlijk door de Joden. Drogredenen om niet te hoeven erkennen dat iemand die in dezelfde profeet gelooft zulke geschifte actie kan ondernemen. En daarmee is een oplossing ver weg.

Ik wil graag dat Moslims trots zijn op hun geloof en dat koesteren. Net zoals een Porsche-liefhebber zijn glimmeding aanbidt en koestert als ware dit het mooiste en de hoogste macht in het universum. Je moet je geloof niet kapot laten maken door extremisten. Dat begint met het erkennen dat er figuren zijn die uit naam van jouw overtuiging of hobby rare dingen doen. En natuurlijk ben je het niet met die gasten eens, maar ontkennen van hun achtergrond heeft geen zin. Dat leidt alleen maar tot vervreemding of isolatie omdat de mensen je steeds minder gaan begrijpen.

Het zou de journalistiek ook sieren als ze die erkenning zoeken. Baby-stepping naar de oplossing, zeg maar. Een mooie ontkenning uit de Moslimhoek had deze mooie reeks posts bij ‘de Correspondent‘ over de moordpartij in Nigeria en het gebrek aan aandacht daarvan compleet gemaakt.