Leenstelsel is een feit

januari 21st, 2015 Permalink

BhW_TG3CUAAoNVYIn de eerste kamer stemden VVD, PvdA, Groenlinks en D66 zojuist voor het kabinetsvoorstel dat de basisbeurs omzet van een gift naar een lening. De hiermee gerealiseerde besparing wordt geïnvesteerd in het onderwijs en zou een kwaliteitsimpuls ten gevolge moeten hebben, aldus de minister. Net als in de Zorg zeg maar … Betekent concreet dat de meeste studenten na hun studie in het beste geval met tenminste iets van 20K persoonlijke schuld (Euro 400 x 12 x 4) het arbeidsproces induiken. Dat moet je als overheid toch niet willen of mis ik iets? Je zal toch in het onderwijsverhaal van D66 geloofd hebben en Pechtold gestemd hebben. Tjonge, wat moet je je dan bekocht voelen.

Zelf zat ik indertijd bij de eerste batch studenten waar de studieduur, inclusief beurs, beperkt werd tot 6 jaar. Bij een basisbeurs kregen we verplicht een OV-kaart waarmee we landelijk gratis onbeperkt met het openbaar vervoer konden reizen. Voor die verplichte OV-kaart betaalden we 6 tientjes per maand. Feitelijk geen geld, tenzij je geen behoefte had aan zo’n OV-kaart.

Ik vond het een fascinerende tijd. Een soort onbeperkte tienertoer. Ik heb heel Nederland gezien. Ieder festival en theater, de nodige musea en meeste historische steden en dorpen. Buitengewoon leerzaam. Oh, ik reisde natuurlijk ook tussen mijn ouderlijk huis en mijn kamer, tussen mijn kamer en mijn bijbaantje en af en toe ook nog tussen mijn kamer en school. Dat laatste was beperkt, omdat de fiets in Enschede en Utrecht efficiënter bleek dan het OV, vooral omdat de bus ’s nachts niet reed, zeg maar. Het totaal van school, werken en op stap vond ik een prima en nuttige ervaring.

De jeugd van nu gaat dus werken, leren en lenen. Die OV-kaart is natuurlijk al jaren afgeschaft en nu is de basisbeurs dus ook exit. Voor leuke dingen is beperkt of geen tijd. Die nieuwe generatie studenten gaat vast zijn best doen om zonder al te hoge schuld van school te komen, want zo ben je op je 17e. En daarna echt aan de bak om die schuld versneld af te betalen, en aansluitend te sparen voor dat eigen geld dat tegenwoordig nodig is voor die 1e hypotheek. En dat realiseren ze met die droombaan, voor zover er werk is natuurlijk.

Dat moet motiveren om heel bewust en overwogen een studierichting te kiezen en het daarvoor benodigde vakkenpakket. Als je 14 bent, zeg maar. Pffff. Laten we snel wat aan de kwaliteit van de Psychische Zorg doen, want dat gaan we heel hard nodig hebben.

De minister doet of ze gek is. Dat extra lenen gaat wel meevallen zo zegt ze. Maar je mag wel 35 jaar doen over het terugbetalen. En krijgt te maken met beperkte rente op die lening. Mooie beloften van een overheid die zich de afgelopen jaren niet echt van zijn betrouwbare kant heeft laten zien.

De minister had gewoon eerlijk moeten wezen. In plaats van ontmoedigingsbeleid gewoon duidelijk maken dat er nooit meer werk is dan we nu hebben. Die hoge werkloosheid is standaard en een carrière is een uitzondering. Studeren is dus overbodig. Het wordt een leuk tijdverdrijf, net als golf en kantklossen. Voor de rest heb je een basisinkomen.