Bent u bij de tijd?

februari 6th, 2015 Permalink

tijdVakmensen, we zijn er gek op! Bergen poen tikken we neer om bij een voetbalwedstrijd of popconcert te kunnen genieten van Messi of U2. En wat te denken van een vloerkleed ontworpen door Frans Molenaar. Of een schoentje van Floris van Bommel. Het mag allemaal wat kosten, maar dan heb je ook wat. We genieten intens van onze idolen en krijgen er nooit genoeg van.

Wel vergeten we dat al die specialisten ooit de ruimte kregen (of namen) om hun talent te ontdekken. Ruimte die we onze jeugd niet gunnen. We stoppen onze kinderen in grootschalig opgezette scholen en laten het systeem ze kneden tot ademend pink-slime. Ons schoolapparaat is ingericht op het produceren van middelmatige ja-knikkers. Ze benaderen onze kinderen zoals de bio-industrie naar een vleeskuiken kijkt. Terwijl we niet kunnen wachten op het nieuwste boek van chef-kok Jamie Oliver, dwingen we onze jeugd in een generiek programma en hopen we dat die muppet ooit ergens senior-manager of iets anders onnozels met een lease-auto kan worden.

De machines die dit vlees van de toekomst produceren noemen we ROC’s. Tienduizenden leerlingen bedienen ze ieder jaar met hun aanpak. Specialistische opleidingen worden weg-gemanaged. Vinden die bestuurders maar lastig. Kun je geen KPI’s op draaien, dus geen model op maken. De overheid doet er prima in mee. Onze kenniscentra moeten fuseren en specialisten delven in die strijd het onderspit. Kleinschaligheid en maatwerk: bah! We kijken reikhalzend uit naar de Apple Watch, maar oh wee als je eigen kind horlogemaker wil worden. Je moet er niet aan denken!

Zoals we eerder met elkaar de detailhandel geprobeerd hebben te slopen en echte vakmensen in de horeca inmiddels op de rode lijst staan, nemen we vandaag afscheid van de kleine beroepen die de samenleving zoveel kleur, toon en waarde geven.

Twitter @royalty

Meer samenleving:

– Opsluiten die kinderen!

– Als koopvee je winkel zat is.

– Faillissement V&D prima voor de binnenstad.

– Wie bedenkt zo’n leenstelsel?

– Pis langs je benen.