Winkeltje_spelen_retail kopieTypes die (even) zonder werk zitten en links en rechts aan solliciteren zijn naar hun droombaan. En bij gebrek daaraan naar een alternatief dat ook leuk lijkt of interessant klinkt. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan gaan ze in een winkel werken, want dat kan toch iedereen!

Tuurlijk! Beetje achter zo’n toonbank staan, hier en daar een boekje recht leggen, formuliertje invullen en af en toe een vraag beantwoorden. Dat gaat nergens over.

Dat soort types zijn ideaal voor personeelmanagers die ervaren medewerkers jonger dan 16 zoeken. Als je een beetje uit je woorden kunt komen, twee dozen kunt stapelen en qua uiterlijk in het bedrijfsmodel past, dan ben je aangenomen. Ze gaan je het nodige over de bedrijfsprocessen leren, want je moet begrijpen hoe de ziekmelding werkt en waar de brandblusser hangt. Door af en toe een vak te vullen of te spiegelen leer je wat die winkel verkoopt …of beter gezegd: wat er te koop is.

Dit soort winkels verkoopt namelijk niets, maar hier wordt gekocht. Klanten lopen binnen, zien wat leuks, rekenen af en lopen naar buiten. Een klant die het even niet kan vinden, gaat een vraag stellen. Daar komt geen goed antwoord op, want de kans is groot dat die topkracht een collega moet halen, die het vervolgens ook niet weet. Klant loopt naar buiten, maakt voor de deur een selfie en zet die met een negatieve review op Facebook en Twitter. En ja, dan doet Internet de rest.

Het wordt tijd dat ‘winkeltje spelen’ als beroep weer serieus genomen wordt. Zelfde geldt overigens ook voor functies in de horeca. Zijn beide banen waar je veel voor moet kunnen om een voldoende te halen en waar je heel veel voor moet kunnen om het enorm goed te doen.

Twitter: @royalty

Meer als dit:

– De Wibra bar?

– De dood van de vakman.

– Romance met een Yucca.

– Beste restauranthouder, ik wil het even over je website hebben.

– Anders leren ze het nooit.

– Laten we het verkopen van een haring eens echt lastig maken.