Het einde van de vreetschuur

Reacties uitgeschakeld voor Het einde van de vreetschuur
februari 15th, 2015 Permalink

Not_my_kind_of_breakfast

Mooi interview in de papieren NRC met Hennie van der Most, de koning van de all-in vreetschuren. Een gedurfd ondernemer, die het niet zo nauw neemt met regelgeving. Enorm creatief (ook met geld en regelingen) en erom bekend dat hij voor Plan B nog weleens leunt op zijn brandverzekering. Fantastisch conceptdenker, maar schiet in uitvoering vaak tekort. Zijn imperium maakt water.

Maar nee Hennie, je wordt niet dwars gezeten door die met nazi geld gefinancierde Zweedse meubelboer, maar legt het af tegen indoor speelparadijzen die op ieder zieltogend industrieterrein te vinden zijn en die dezelfde troep in onze kinderen proberen te douwen als jij. Mensen hoeven voor die meuk dus niet meer een eind te rijden. Dat is je probleem. En zij die all-in beter willen eten, kiezen voor de trog bij zo’n Wok- en Sushi-orgie die op iedere hoek van de straat te vinden is. De goeie leveren daarbij een happy end en lopen daarmee ver voor op de toekomst van de retail.

De mislukking van de Koperen Hoogte verwijt je het personeel. Je zegt dat als je er zelf gaat wonen, het vast een succes wordt. Nee Hennie, dat wordt het niet. Zoals je zelf aangeeft heb je geen affiniteit met het hogere segment. Je kunt bovendien geen team bouwen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het personeel dat daar loopt, hun salarissen en de financiële ruimte op die locatie. Je moet ze dus geen schop na geven, maar goed in de spiegel kijken (maar dat weet jezelf natuurlijk ook wel).

Onderaan de streep schrijf je ook op de Koperen Hoogte rood, omdat het publiek klaar is met die nep meuk. Je 4-sterren toko hangt binnen vol met goedkope plastic ornamenten die in de verste verte niet op koper lijken. Heb je zelf weleens in de lift gestaan en goed om je heen gekeken, zoals een gast doet? Diezelfde net-niet aanpak zie je terug in de menu’s en bediening. Als gast kom je na één ervaring nooit meer terug. Over en sluiten dus.

En nu ga je het in Rotterdam proberen. Je indoorconcept schuif je van het platteland zo de stad in. Klinkt in essentie goed. Is V&D niet wat voor jou? Heb je gelijk 63 locaties. “Lage entree en betalen met muntjes”, zo zeg je. Lijkt een beetje op de dancing uit de jaren ’80. Ga je dan ook weer echt vlees serveren zoals een karbonade uit jus enzo? Of hou je het bij die gefrituurde zooi met de goedkoopste fritessaus? Ik weet niet of je het gezien hebt, maar de wereld schuift naar gezond leven en eten. Daarmee zou je onderscheidend kunnen zijn. Bewegingspaleizen voor de jeugd met bijzondere streekproducten, gericht op gezondheid. Juist voor kinderen. Van der Most toonaangevend voor de nieuwe generatie, als het ware. Da’s pas een erfenis. Zou het zeker in de überhippe havenstad goed moeten kunnen doen. Zomaar een tip. Maar vooralsnog is Rotterdam nog niet open. Je miste al een paar keer de deadline. Door brand zo geef je aan. Da’s in ieder geval herkenbaar.

Meer veranderingen:

– Weg met die koopveewinkels.

– Wij willen niets meer kunnen.

Comments are closed.