De parasiet

februari 16th, 2015 Permalink

new_balls_Please2

Jammer dat die keurige documentaire bij de VPRO de echt overbodige manager niet met naam en toenaam noemt. Een type manager die in grote mate aanwezig is in grote bedrijven en bij (semi) overheid en prima aantoont tot wat ‘besturen’ verworden is.

Ik heb het over die aasgier, ook bekend als de carrière-tijger die opereert in stappen van 3-4 jaar. Zo’n egotripper zonder geweten, die alleen vooruit kijkt naar zijn volgende functie en die het niet interesseert wat hij achterlaat of elders sloopt. Als sluwe regelneef is deze ‘the only way is up’ manager handig met getallen en creatief met definities. Resultaten zijn maakbaar, afspraken kun je niet met hem maken. Tegenvallers zijn voor zijn opvolger. Deze stelt hij uiteraard zelf aan en is altijd minder handig dan hijzelf is. Het laatste dat zo’n knakker wil is iemand aan boord halen die het (op papier) beter kan doen dan hijzelf, want dat is niet handig voor zijn carrière, dus zijn ego.

In teveel bedrijven maken dit soort gasten de dienst uit. Ze verzamelen een mooie schare ja-knikkers om zich heen en hobbelen zo van functie naar functie. Ze hebben geen verstand van de business en praten elkaar vooral naar de mond. De kliek verhuist van bedrijf naar bedrijf. Check je LinkedIn contacten: we kennen dit soort types allemaal.

Wat doet zo’n manager dan? Of hoe opereert hij? Nou, zo’n manager doet niet heel veel, behoudens het regelen van het verhaal. Hij bedenkt en besluit zelf niets. Daar heeft hij zo zijn kanalen voor en daarom krijg je van zo’n figuur nooit een direct antwoord. Je doet eigenlijk altijd zaken met zijn schaduw. Soms een exclusief adviesbureau, soms een gewillige ZP’er. Besluiten verplaatst hij naar het MT, want als het mis gaat dan mag het niet op hem afstralen. De maakbaarheid van resultaten, zijn stromannen en de teflon coating van zijn gladde pak doen de rest.

Deze types vreten als parasiet een tent van binnenuit leeg. Ze weten vooral wanneer ze weg moeten wezen of niet thuis moeten geven. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, want ze maken maximaal gebruik van bestaande processen en ruimte. Het is over het algemeen ook niet illegaal wat ze doen, maar als hun werkgever structureel baat heeft bij hun acties, dan is dat louter toeval.