Pluche-plak memory

Reacties uitgeschakeld voor Pluche-plak memory
februari 25th, 2015 Permalink

Verkiezingen Overijssel

Op zoek naar een leuk spelletje voor je kinderen? Dan is pluche-plak memory iets voor jou. Daarmee kun je die kids van je leren rekenen en van alles bijbrengen over vooroordelen, clichés, landjepik, gebakken lucht en met uitsterven bedreigde diersoorten (zoals de provinciaal politicus).

Neem die 12 gasten hiernaast. Dit zijn de lijsttrekkers voor de Provinciale Staten van Overijssel. Je weet wel, die provincie waar je graag op vakantie gaat en die na een Russische aanval volledig onder water gezet zou worden om te voorkomen dat de rode beer zijn leefgebied zou uitbreiden naar de Oostvaardersplassen.

Aardige rekensommen gaan over het aantal vrouwen in dat old-boys network hiernaast. Of het aantal blanken. Mag ik dat nog zeggen of moet ik het al ‘witten’ noemen?

Leuk wordt is het ook op de pagina’s waar die gasten zich voorstellen en ze een poging doen om uit te leggen dat de provincie nog relevant is. Wil je iets met drama, dan zijn de pagina’s van de VVD en Christenunie een aanrader. Beide politici spreken in de derde persoon over zichzelf. De CU man vond blijkbaar nog wat extra tijd om het knip/plakwerk aan te vullen met de nodige clichés.

Die lege kreten lenen zich goed voor een speurtocht waar kinderen kunnen leren tellen. Ook de pagina’s van CDA, PvdA, D66, SP, 50+ en Groenlinks lenen zich daar goed voor. Laat je kids op die pagina’s speuren naar bijvoeglijke naamwoorden als: pragmaticus, bevlogen, betrokken, betrouwbaar, ervaren en sociaal.

Met al die bijvoeglijke naamwoorden in die borstklop-operette kun je ook leuke taalkundige zoekspelletjes doen. Zoek het “vasthoudende loyale Twentse straatschoffie”, “de eigenwijze rode bakfietsende ingenieur”, “de eigengereide pragmatische wereldverbeteraar” of de “integere positief-kritische mensen-mens.”

Daarna kun je die kids uitleggen dat deze verkiezingen vroeger relevant waren omdat het resultaat bepalend was voor de samenstelling van de 1e Kamer. Dat was ooit belangrijk, omdat dit orgaan het zittende kabinet controleerde. Sinds Rutte 2 weten we dat de 1e Kamer overbodig is en dankzij Van Boxtel snappen we dat deze bijbanenfabriek zelfs contra-productief kan werken.

Zijn je kinderen al wat ouder, dan kun je daarna naar het echte werk: als we die provincies en die 1e Kamer af zouden schaffen, hoeveel geld zouden we dan besparen en wat zouden we hiermee op de werkvloer van de Zorg kunnen doen?

Comments are closed.