Die mars in Rusland

Reacties uitgeschakeld voor Die mars in Rusland
maart 1st, 2015 Permalink

not-afraid

“IK BEN NIET BANG!” Picture credits: @NegarMortazavi

Links en rechts lees ik dat de moord op Boris Nemtsov het einde van Putin in zal luiden nu 50.000 mensen  in Moskou (<5% van de inwoners van de stad) demonstreren ter nagedachtenis van de geëxecuteerde oppositieleider. Het idee is dat Putin met die schimmige inval in Oekraïne zijn land financieel aan de rand van de afgrond heeft gebracht en dat dit het laatste zetje is. Maw: we zijn snel van Putin verlost en dan wordt het weer business as usual. De wens is de vader van de gedachte.

We zijn in het westen goed in het onderschatten van de populariteit van Putin en kornuiten. Hij bracht rust en trots. Hij verhoogde de lonen zette Rusland weer op de kaart. Het land was niet langer de schlemiel van de wereld, hetgeen het onder Jeltsin CS wel geworden was. Oh, en hij zette de veteranen weer op een voetstuk (daar kunnen we in Europa en de VS wel iets van leren). Dus vergis je niet, die gast koerst op 84% populariteit of zo, mede mogelijk door de zeer subjectieve verspreiding van nieuws via officiële en clandestiene Russische kanalen en de voorgeschiedenis in de USSR.

Vraag een Rus van 50-60 jaar oud naar de MH17 en hij zal je uitleggen dat de Oekraïners dat vliegtuig hebben neergehaald op verzoek van de Amerikanen om zo de zwarte piet bij Rusland neer te leggen. En die burgeroorlog in Oekraïne? Dat zijn ontevreden Oekraïners die in het oosten vechten tegen verklede Nato legioenen. Het merendeel van die generatie vindt het meer dan logisch dat Oekraïne onderdeel van Rusland wil uitmaken. De strijd in Syrië? Da’s werk van het westen tegen Assad, die trouwe Russische bondgenoot. Die Amerikanen willen de Russen ook echt overal dwars zitten. En nu de moord op Boris Nemtsov. Logisch, een bewuste actie van de door het westen ondersteunde oppositie om Putin in een kwaad daglicht te stellen.

Ik neem aan dat de Russen op korte termijn een aantal lijken presenteren van één of andere (zogenaamd) Islamitische terreurgroep en die met een linkje naar het westen koppelen voor de moord op Nemtsov. Gevalletje “zie, wij hebben ook last van die extremisten en weer zitten die gekke Europeanen er achter.” In elk geval wordt de moordenaar of wie daarvoor mag doorgaan voor Putin wat Marinus van der Lubbe was voor Hitler. Het klinkt misschien raar, maar Putin gaat hier nog sterker uitkomen en daar gaan wij in Europa heel veel last van krijgen.

Voor Putin is Oekraïne een gelopen koers. De zwarte zee is van hem en het is een kwestie van tijd totdat zijn mannen de baas zijn in Odessa. Putin is inmiddels bezig met Estland, want ook in de Baltische zee heeft ie voor zijn marine nog iets recht te zetten. En die Esten zijn niet per definitie anti-Rusland, dus het begin is er.

Voor ons mag het allemaal ondemocratisch zijn wat er gebeurt, maar realiseer je wel dat de grote ‘democratische’ doorbraken die vroeger in Europa en de VS plaats hadden, door de bril van nu ook niet democratisch genoemd zouden worden. Neem bijvoorbeeld de waarde van de slaaf in de Amerikaanse constitutie van 1791. Die was voor de belastingen 3/5e mens waard. Stemrecht nul. Was super vernieuwend weet je nog? En wat zeiden ze ook alweer toen de latere Amerikaanse President Jackson in 1818 verdragen brak, internationale afspraken schond en links en rechts wat tegenstanders executeerde toen ie Florida binnen viel? Oh ja: Amerika liep achterwaarts de toekomst in. Da’s hier niet anders en er gaat echt nog het nodige bloed vloeien.

Comments are closed.