bronnen niet belangrijk

Weet je nog hoe we met zijn allen genoten hebben van die artikelen over die ‘shariadriehoek‘ in de Haagse Schilderwijk? En die andere 126 artikelen waarin gefingeerde namen werden gebruikt en bronnen niet traceerbaar bleken. Fantastisch vonden we het en wat baalden we ervan dat het allemaal verzonnen bleek. Een ‘journalistieke doodzonde’ noemden kenners het. De VPRO kwam er in in januari in Argos nog even kritisch op terug.

Diezelfde VPRO had gisteren in Tegenlicht Joris Luyendijk. Deze journalist en antropoloog heeft een boekje geschreven over de financiële wereld. Twee jaar heeft hij daarvoor in London gezeten. Twee jaar waarin hij waanzinnig veel mensen heeft gesproken en onwaarschijnlijke dingen heeft gehoord. Dat heeft hij opgeschreven in “Dit kan niet waar zijn”. Machtige verhalen, spanning en sensatie. De bankwereld is nog veel verrotter als we met zijn allen al wisten. De VPRO wist er goed raad mee en klopte zich vanochtend nog maar eens op de borst. Dat het boekje zonder bronvermelding is en verhalen anoniem zijn opgetekend doet niet ter zake.