Wie niet viert die heeft verloren

Reacties uitgeschakeld voor Wie niet viert die heeft verloren
mei 9th, 2015 Permalink

 5 mei vieren wij vrijheid, want toen was Nederland bevrijd van de Nazi’s. Voor de bühne dan, want de formele overgave was 4 mei op de heide van Lühnenberg. De handtekening kregen we op 6 mei in Nude, net buiten Wageningen. In beide gevallen kwam daar geen prins aan te pas (Meer hierover bij de Refo’s online of koopt hun fysieke product).

En toen was heel Nederland vrij? Nee joh, de waddeneilanden niet, maar dat boeit niet. Die schapen, dode Texelaars en Georgische opstandelingen zijn irrelevant. Dat er in grote delen van Europa nog gevochten en verkracht (ook door Amerikanen, Fransen en Engelsen) werd, vinden we niet belangrijk. Dat de overgave het oostfront niet dekte, maakt ook niet uit. We hadden een handtekening en konden hem koppelen aan een irrelevante meeting op 5 mei in Wageningen, dus Nederland was op papier vrij. De oude elite – inclusief het koningshuis – was terug en daarom dus een feestje. 

Fuck de doden die elders in Europa na 5 mei vielen. Fuck de Russen. En fuck het verre oosten, waar nog maanden gevochten werd, richting een miljoen doden vielen en nog bergen mensen (ook Nederlanders) in Jappenkampen zaten. 5 mei werd de dag dat we vrijheid vieren. Het feestje ter beëindiging van een oorlog die begon met het verdraaien van feiten, danken we aan het verzwijgen van de waarheid. Treffend. 

Misschien een idee om die malle koningsdag als verplichte vrije dag in te ruilen voor een leuk vrijheidsfeestje in augustus?

Comments are closed.