Zelfmoord krant via overtikbrigade

Reacties uitgeschakeld voor Zelfmoord krant via overtikbrigade
juni 3rd, 2015 Permalink

Wie_betaalt_dat_eigenlijkMooie headlines vandaag in de talloze kranten: “Tenminste 10.000 ISIS strijders omgebracht.” Allemaal op basis van één uitspraak van een Amerikaanse Staatssecretaris die werd opgetekend door een persbureau, die dat vervolgens als hapklare brok onder haar klanten verspreidde. Daar tikte een stagiaire het blind over. Overal dezelfde artikelen zonder duiding en dus is een betaald abonnement overbodig.

Hoe verhoudt die 10.000 doden (geschat, aanname) zich eigenlijk tot de troepenmacht van ISIS? Die bestond ooit uit iets tussen de 20 en 35.000 strijders (wederom een schatting). Wat is daarbij gekomen? Wat is het effect netto?

Sinds de start van de luchtaanvallen won ISIS terrein. En nog erger: ISIS wist de internationale troepenmacht en haar bondgenoten diverse malen te verrassen, ondanks het luchtoverwicht van laatstgenoemde. En bij de recente veroveringen maakte ISIS een schandalige hoeveelheid wapentuig buit: 2300 pantserwagens, 40 zeer moderne zware tanks, tenminste 52 howitzers en bijna 100.000 lichtere wapens. En alle bijbehorende verbruiksartikelen.

Een jaar geleden werd gesteld dat ISIS dagelijks drie miljoen (schatting) verdiende aan de olie. Hoeveel is dat nu? Wie koopt dat eigenlijk? Hoe verloopt dat transport? Wat wordt ervan gemaakt? Wat blijft dat? En voor Nederland nog interessanter: wie financiert die handel?

We willen betalen voor antwoorden. Niet voor een doekje voor het bloeden.

Comments are closed.