KoopzondagAh, een referendum in Ede over de koopzondag. Of beter: over de winkelopeningstijden. De winkeliers die ‘tegen’ zijn, maken gebruik van bijgevoegde poster (foto via @hermagoris). De slogan geeft direct het probleem aan. Het winkelend publiek wil de winkels niet 24×7 open hebben, maar pikt de gesloten zondag niet meer. De religie maakt dat winkeliers de essentie missen. Of niet willen zien. We gunnen jullie echt 1, zelfs 2 vrije dagen, maar niet op zondag, want dan zijn we vrij en …. hey, dan kunnen en willen (!) we winkelen.

Jullie winkeliers moeten je openingstijden veranderen, niet verruimen. Da’s niet nieuw heh! Ooit ruilden jullie de vrije woensdagmiddag in voor een maandagochtend en werd er wat geschoven met koopavonden. Weet je nog? Nu is het weer tijd voor zo’n opfrisbeurt.

Vergeet de hele maandag. Is voor veel versproducten toch altijd een lastige dag. Koopavonden zijn ook niet meer wat ze waren. En gedurende de rest van de week wurmt die anderhalve klant zich voor de lunch door een optocht van koeriers en auto’s van retailers die de winkelstraat ontsieren en beleving in de weg staan. Jullie hebben ons ’s ochtends zelf de binnenstad uitgejaagd! Oplossing: weg met die regelgeving rond openingstijden en daarna collectief dinsdag tot en met vrijdag open van 12 – 18 uur en zaterdag en zondag van 11 – 20 uur.

Maar de kerk dan? Ik heb nooit begrepen waarom ondernemers met een christelijke achtergrond op basis van een 2.000 jaar oud boek via de wet- en regelgeving geholpen moet worden, terwijl moslims en joden al jaren niets te kiezen hebben. Zij moeten op vrijdag en zaterdag gewoon open. Niet omdat de wet het zegt, maar omdat het winkelend publiek er dan is. Wil je als winkelier niet naar je publiek luisteren, dan moet je wellicht iets anders gaan doen.

Meer retail:

– Als koopvee je winkel zat is.

– Romance met een Yucca.

– Kaas kopen bij Polare: wie is Willem Elsschot?

– Beste restauranthouder, ik wil het even over je website hebben.

– Da’s nog best lastig om een haring te kopen.