STuG2

Vandaag herdenken we het begin van Overlord. Volgens de populaire lezing de grootste militaire operatie aller tijden. Het is zo’n moment waarop we stilstaan bij onze vrijheid en diep in ons hart over het algemeen vooral de Amerikanen danken voor hun offers.

Niet helemaal terecht, want meer dan de helft van de troepen in de lucht en aan land was Brits. De andere helft bestond onder andere uit Amerikanen, Canadezen en Fransen. Ook op zee leverde het kleine Engeland de bulk van de troepen: 115.000 tegen 55.000 bijeengebracht door andere landen (incl. Nederland).

De Amerikanen spanden de kroon wanneer het gaat om slachtoffers. Ruim de helft op de 6e juni was Amerikaans. Dan hebben we het over 4.650 doden en gewonden op die ene dag.

Ook zo’n dingetje: in totaal vielen op die 6e juni bij de invasie bij de geallieerden 3.000 doden. Daar moeten we zeker niet geringschattend over doen, maar voor ‘de grootste militaire operatie aller tijden’ gaat dit gezien het aantal betrokken soldaten en materieel natuurlijk nergens over.

Ter vergelijking even naar het front waar het Duitse leger 95% van haar verliezen leed:

  • Koersk juli 1943, de grootste tankslag aller tijden. De Duitsers vielen aan: 11.250 doden op de eerste dag. De Russen verloren er toen trouwens 50.000.
  • Berlijn april 1945. De Russen vielen aan: 9.000 doden op de eerste dag. Daarna gedurende 2 weken zo’n 5.000 per dag.

Neemt niet weg dat Overlord een fantastische operatie was. Eén die het einde van de oorlog zeker iets versneld heeft. Maar het was er vooral één die ervoor zorgde dat we geen onderdeel van het Warschaupact werden.