Talk3

 

Je bent razend druk en krijgt een verzoek om ‘even’ met iemand bij te praten. Je kent de persoon zijdelings. De mail is generiek en bevat nauwelijks informatie waarop je kunt beslissen of je tijd gaat maken voor die persoon.  Je wil meer weten, maar tegelijk wil je niet als een arrogante hufter of klootzak overkomen. Wellicht weet je op voorhand al dat je geen tijd voor de persoon wilt of kunt maken. Wat te doen?

1. Vraag om een toelichting. 

Iedereen is druk en heeft er dus begrip voor dat je efficiënt met je tijd om wil gaan. Meld dit en vraag een persoon meer in detail toe te lichten waarover hij met je wil praten en hoeveel tijd hij denkt nodig te hebben. Je tijd is zeldzaam. Verspilde tijd krijg je nooit meer terug.

2. Maar in de email staat dat hij over ‘zijn project’ wil praten.

Dat is veel te vaag. Wil hij je iets verkopen? Zoekt hij geld? Wil hij samenwerken? Heeft hij een probleem? Vraag de initiatiefnemer om specifiek te zijn, zodat je weet waar het over gaat. Ze vragen tijd van je, dus het is niet meer dan logisch dat ze daar een reden voor geven.

3. Jij moet ook je huiswerk doen.

Om het maximale uit die sessie te halen, wil je er vooraf over kunnen nadenken. Misschien moet je vooraf iets uitzoeken of wil je eerst zelf met een derde brainstormen of overleggen. Leg dat uit! Daar heeft echt iedereen begrip voor.

4. Interessante toelichting, maar eigenlijk heb ik geen tijd. 

Je verzoek om meer details wordt uitvoerig beantwoord. Je vindt het interessant, maar je hebt andere prioriteiten en kunt of wilt er nu geen tijd voor maken. Leg dat uit. Die ander is waarschijnlijk ook druk en gaat niets hebben aan een gesprek waar jij mentaal niet vol in zit. Dan ben je niet van meerwaarde en verspil je door je correctheid ook de kostbare tijd van die ander. Meld dat jij er een keer op terug komt, wanneer het je beter uitkomt.

5. Je hebt vaker met dit soort situaties te maken? 

Wijd er een blog aan en gebruik die – waar mogelijk – standaard in reacties op dergelijke emails.

6. Heb jij een tip?

Zet hem in de comments!