Boek

Voor een spontaan feestje zoek ik een cadeau, een boek. Bij gebrek aan een echte boekenwinkel loop ik in een dorp een Bruna binnen. Ik tref een tafel met tien titels. Daaromheen van alles, maar geen boeken. Navraag bij de kassamevrouw leert dat ik voor meer boeken achterin de winkel moet zijn.

Ik zoek een gezellig boek. Fictie. Beetje toegankelijk. Liefst met een paar moorden. Niet mijn specialiteit, dus ik pak mijn telefoon erbij om wat titels op het web te onderzoeken. Veel 1-2 sterren titels op de tafels, dus ik zoek nog even door naar iets met een betere recensie.

“Wilt u daarmee stoppen!”

Ik schrik me rot. De tetterende winkelmevrouw staat een meter of twee van me af, maar moet ergens het idee hebben opgevat dat er een halve straat tussen zit.

“Waar moet ik mee stoppen?”

De mevrouw legt me uit dat de winkel geen showroom is en verzoekt me mijn telefoon op te bergen.

Aha, ik snap het probleem, dus ik leg uit dat ik zeker een boek ga kopen. Misschien zelfs wel twee of drie, maar dat ik bij gebrek aan kennis internet nodig heb om mijn selectie te kunnen maken. Verder heb ik het kort over de vaste boekenprijs en leg ik uit dat showrooming zinloos is. Zonde van mijn adem: “Dat zeggen ze allemaal. Ik wil graag dat u die telefoon opbergt. Ik ga u helpen zoeken.”

Ik begrijp haar punt, maar ben een tikkeltje geïrriteerd. Aangezien ik toch echt een cadeau nodig heb, hou ik een boek omhoog: “Vallen hier een beetje doden in en wordt het toegankelijk verteld?”

Ze kent het boek niet en vraagt me het te overhandigen. Alsof ik die flap zelf niet kan lezen. Als ze geen parate kennis heeft, dan heeft helpen niet zoveel zin. Haar beurt om geïrriteerd te zijn. Ze wijst naar de top-10 voor in de winkel: “Daar liggen de goede boeken.”

WTF! 60 vierkante meter boeken, maar alleen dat tafeltje is goed? Nu ben ik echt geïrriteerd. En dat ziet ze, want ze vertrekt.

Tijd dringt, dus ik lees nog snel een paar reviews bij Bol en Amazon. Van achter de kassa wordt me nogmaals toegeschreeuwd dat ik die telefoon moet opbergen.

Ah, een crimi met 5 sterren. Iets met een seriemoordenaar op het platteland. Begint vast in een Bruna …

—-

Twitter: @royalty

Meer retail?

– Kaas kopen bij Polare.

– Mijn Yucca gaat verhuizen.

– Je kan altijd nog in een winkel gaan werken.

– Waar koop jij dat boek?