Over die vlag

juli 20th, 2015 Permalink


“If I could save the Union without freeing one slave, I would do it.” Abraham Lincoln, zomer 1862.

Yep, toen was die burgeroorlog inderdaad al bijna anderhalf jaar bezig. Het beëindigen van de slavernij was bij uitbreken van die oorlog totaal geen doelstelling van het Noord-Amerikaanse leger. Sterker nog: Lincoln vond slavernij in het zuiden prima, maar wilde uitbreiding naar het westen voorkomen.

Pas in september 1862 voerde Lincoln het beperken (!) van slavernij op als oorlogsdoel. De regelgeving zou in gaan per januari 1863 en gold uitsluitend voor het beperken van de uitbreiding van slavernij naar nieuwe staten in ‘het wilde westen’ en voor staten nog in bezit van het zuidelijke leger. Het beëindigen van slavernij gold uitdrukkelijk niet voor gebieden die reeds door de unie bezet waren of pro-unie staten waar slavernij legaal was. De maatregel van Lincoln was bedoeld om Frankrijk en Engeland buiten de oorlog te houden, aangezien zij op het punt stonden in te grijpen ten faveure van het Zuiden.

Het Zuiden vocht tegen centraal opgelegde regelgeving en niet voor slavernij. De meeste zuiderlingen hadden geen slaven. Het Zuiden vocht voor een federatie met verregaande autonomiteit voor alle aangesloten staten. Die burgeroolog ging niet over het bevrijden van slaven, maar over het behoudt van de unie.

Niets meer en niets minder.