Paddo

“Die heeft een ringtje om de buik.IMG_4077

“Dat bewegende steeltje is niet goed.”

“Waar is onze zoekkaart?”

“Dat vliesje zegt dat het geen goede is.”

“Een witte! Deze is eetbaar!”

“Mag ik even je telefoon?”

“Ah, een ploffer.”

“Dit is niet goed.”

“We zoeken buisjes.”

Het is weer paddenstoelentijd! Voor mijn dochter (inmiddels vier jaar oud) een hoogtepunt in het jaar. En ze weet er al veel van, dus dat is gevalletje van al zingend de paden op en de lanen in. Gidsen en zoekkaarten mee. Een mes en een emmertje. Een natte doek voor de vingers. En natuurlijk een telefoon, want met die selfie-camera kun je prima onder het hoedje kijken of die paddestoel eetbaar is en – als dat het geval is – of hij nog niet is ontdekt door wormen. Zo’n speurtocht naar paddestoelen is niet zonder gevaar, want niet al die rakkers zijn eetbaar.

Sterker nog: een aantal is ernstig giftig, zelfs dodelijk. Voldoende kennis en de juiste lectuur is dus noodzakelijk. Bij twijfel laat je een paddestoel staan en in geen geval zit je er met je vlerken aan voordat je weet met welke soort je te maken hebt. Zo’n vuile vinger verdwijnt namelijk makkelijk in een oog of mond, met alle gevolgen van dien. Verschillen tussen soorten zijn soms minimaal en ook de geografische locatie is bepalend. Raadpleeg dus eerst een  goede referentiekaart voor het land of regio waar je zoekt (Nederland is anders dan Portugal of Rusland) en gebruik (heel voorzichtig!) een stokje als een paddestoel iets wilt ombuigen om de steel nader te bekijken.

IMG_4084IVN heeft beknopte maar zeer informatieve zoekkaarten. Die zijn vooral te koop op beurzen of markten waar hun vrijwilligers staan. Maar 2e hands zijn er ook veel boeken en handige gidsen te koop. Je kunt ze ook bij de bibliotheek lenen.

Een maaltje voor eigen gebruik meenemen mag. Er heersen verschillende meningen over snijden of uittrekken. Ik ben van de eerste soort: wij snijden circa een centimeter boven de grond af, zo blijven de schimmeldraden onder de grond zoveel mogelijk in tact.

Behalve lekker of giftig, zijn paddenstoelen ook nuttig. Trap ze dus niet kapot als je er niets mee kunt.