Proost: Je pensioen gaat omlaag

Reacties uitgeschakeld voor Proost: Je pensioen gaat omlaag
oktober 17th, 2015 Permalink

Proost

Geen idee hoeveel discussies ik de afgelopen jaren als werkgever over het pensioenstelsel heb gevoerd. Met sollicitanten, personeel, de bank, allerhande verzekeringsmaatschappijen en weet ik wie nog meer. Ik was en ben geen voorstander van collectieve programma’s die iets weg hebben van een gok-machine. Ik heb lang geweigerd een collectief programma in te voeren. Iedere werknemer is anders, heeft een andere achtergrond, een andere thuissituatie en een andere ambitie.

Een pensioenregeling betekent dat je als werknemer je hele leven een vast bedrag per maand in een veelvraat stort. Op je 65e 67e 69e (and counting) zie wel wat je daarvan terugkrijgt. En in de tussentijd kun je er niets mee doen. Je weet globaal wat ze met je geld hebben gedaan, maar niet wat ze gaan doen. Als jouw pensioenfonds besluit de handel in AK-47’s in Syrië te financieren, dan is het risico voor jou. Zo’n regeling is vooral voor de werkgever handig, omdat die daarmee allerhande risico’s rond partners uitsluit.

Pensioenfondsen zijn geldmachines die worden geleid door mensen die niet snappen dat ze werken met spaargeld van een ander. Ze opereren vanuit luxe panden, op dure locaties. Ze reizen en verblijven duur. Op de zak van die ander. Die bestuurders noemen zich ondernemer, maar maken zich vooral druk over hun eigen bonusregeling en gouden handdruk.

De 25 grootste pensioenfondsen draaien slecht. De cijfers van vrijdag 16 oktober liegen er niet om. Het gaat niet goed bij de geldmachines. De duurbetaalde nep-ondernemers hebben een oplossing: de hoogte van de pensioenuitkering gaat omlaag. De komende 5 jaar om te beginnen met 3%. Gemiddeld heh, dus een aantal van die geldmachines gaat meer korten omdat ze er nog slechter voorstaat. En in een duur restaurant besloten die bestuurders dat hun eigen gouden handdruk omhoog moet, want ook hun pensioenregeling komt onder druk. Logisch. Van jouw geld.

Comments are closed.