Bestolen door ambtenaren

november 18th, 2015 Permalink

Polizei

Libertijnse kringen hebben het erover dat belasting diefstal is, maar wat als een stelletje ambtenaren met je product aan de haal gaat? En wat als die gasten na klachten hierover doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is?

Het zit zo: voor mijn eigen nieuwsorganisatie Duitslandnieuws.nl was ik met een collega in Hannover voor het vriendschappelijke duel tussen Duitsland en Nederland. Dat was na de aanslagen in Parijs en de arrestaties in/rond Aken natuurlijk geen toeval. Samen met twee andere collega’s in Berlijn, wilden we de gevoelens en gedachten van de Nederlandse supporters vastleggen. Da avond liep natuurlijk wat anders, maar daar gaat deze posting niet over. Hier wil ik het hebben over het ordinaire roofgedrag van Staatsomroep NOS.

JasperVia Twitter meldde NOS 3 speurhond Jasper zich bij me naar aanleiding van onze liveblog en tweets over de situatie in de binnenstad van Hannover na de afgelasting van de wedstrijd. Aansluitend belde hij me en stelde me gedurende 11 minuten een serie vragen over de situatie. Ik maakte duidelijk dat ik daar niet bij toeval was, maar namens Duitslandnieuws.nl. Jasper herhaalde de URL twee keer, bedankte me voor mijn tijd en speelde de informatie door richting zijn eigen redactie. Daar maakten ze er een blogje van, vergaten voor het gemak alle bronvermeldingen naar ons werk (maar noemen wel de ANP).

Jasper zijn profiel is duidelijk: hij is stagiair bij de NOS. De NOS is geen Volkskrant, dus Jasper gaat niet over het besluit welke bron te vermelden (of weg te laten). Zijn redactiechef vond het blijkbaar niet nodig om ons de credits te geven die we verdienen.

De NOS was overigens niet de enige organisatie die zich meldde nav. de tweets. Maar waar we bij Hufpo, Reuters en diverse Duitse organisaties keurig de credits kregen die we verdienen, vond de NOS het nodig om het verhaal te jatten. Onprofessioneel en schofterig.

UPDATE, 19/11, 09.00 uur: de NOS heeft de bronvermelding aan de posting toegevoegd. Initieel ontbreken daarvan zou geen opzet zijn, maar een (intern) misverstand.