Zuck wordt filantroop

december 2nd, 2015 Permalink

Geeft 99% van zijn aandelen in Facebook weg. Althans, zijn vermogen boven $450 miljoen (!) stopt ie in een bedrijf en daarmee zegt hij goede doelen te willen ondersteunen. Het nieuws is enthousiast ontvangen, hoewel er hier en daar ook wat kritiek is.

Bijzondere situatie eigenlijk. Een deel van de waarde ontstaat doordat er op grote schaal van belastingregelingen gebruik wordt gemaakt. Daardoor betaalt Facebook over zijn miljardenwinst geen belasting. Je kunt het belastingontduiking noemen. Als je dat beleid als topman goedkeurt (of zelfs aanjaagt), dan zal je privé op dat gebied ook niet het beste jongetje van de klas zijn. Met andere woorden: Zuck & Co onthoudt geld aan de algemene middelen en bepaalt zelf waar hij het aan uitgeeft. Als iedereen daar zo enthousiast over is, moeten we ons belastingklimaat dan niet herzien?