holy kopie

Veel enthousiasme in de media over het feit dat Zuckerberg het grootste deel van zijn vermogen weg geeft. Ik was er gisteren al cynisch over, maar nu even naar de echte harde waarheid: het is geen filantropie, maar een gevalletje ordinaire belastingontduiking.

Even de details: Zuck verschuift het eigendom van zijn aandelen naar een eigen familiebedrijfje. Geen fonds of stichting, maar een gesloten bedrijf (LLC). Daarmee voorkomt hij dat hij belasting over dat vermogen moet betalen en er openheid over moet geven. En nog mooier: hij schuift het belastingvoordeel door naar de toekomst, zodat ook zijn kinderen en hun kinderen daar wat aan hebben.

Als je kijkt naar de activiteiten van dat familiebedrijf, dan gaat het om investeringen. Het vermogen moet groeien en wordt niet aan goede doelen weg gegeven of ter beschikking gesteld. Daarnaast zegt Zuck & Co een aantal dingen te willen doen om debat aan te jagen, cq. de samenleving te helpen. Dat zijn mooie beloften, maar het track record van Zuck is niet goed. Iedere grote donatie die hij tot op dit moment heeft gedaan, had een PR achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan die 100 miljoen die hij indertijd weg gaf om de negatieve emotie rond die film (The Social Network) weg te managen. Als hij goede doelen gaat helpen, dan is het om fiscale redenen of voor publiciteit.

Is het logisch wat hij doet? Financieel bezien zeker, maar vanuit ethisch oogpunt bezien moet je er vraagtekens bij zetten. Het enthousiasme uit de samenleving is misplaatst.