Kansspelondernemen met V&D

december 23rd, 2015 Permalink

Kassa

Je koopt een zieltogend en leeggeroofd warenhuis op. Dat doe je voor een appel en een ei. Je geeft een paar garanties op uitstaande leningen en financiert wat voorraden. Werkkapitaal noemen we dat. Je zet de bijl in de kosten. Je schuift een partij eigen medewerkers met hippe titels naar binnen: turnaround managers, growth hackers, identity consultants en meer van die lulkoekbingo. Dat doe je allemaal niet gratis, want je laat dat warenhuis riant betalen voor al die diensten. Je roept dat je het bedrijf opnieuw opbouwt, maar in werkelijkheid ben je daar niet van. Dat kost tijd en geld en dat heb je er beide niet voor over. Met al die ingrepen breng je met beperkt risico het rendement binnen 3-4 jaar naar 20% en dan verkoop je de boel.

Lukt dat niet, dan trek je een partij noodmaatregelen uit de kast. Je eist een verlaging van de lonen en chanteert pand-eigenaren. Je zet de overheid en vakbonden onder druk. Zo breng je de kosten nog even stevig omlaag. Als tegenprestatie beloof je zelf nog wat werkkapitaal te storten. Dat geeft je wat tijd om een koper te vinden.

Als er geen interesse blijkt te zijn, dan trek je de stekker uit het leeggeroofde bedrijf door het werkkapitaal niet meer aan te vullen. Dat is juridisch vast allemaal prima geregeld, want Sun Capital Partners doet dit niet voor het eerst. Daarna volgt uitstel van betaling, een faillissement en uitverkoop van de voorraden. Al dan niet in combinatie met een doorstart van 50-60% van het aantal filialen. Het personeel heeft een zwarte kerst, maar de investeringsmaatschappij gaat met één hoofdpijn minder het nieuwe jaar in. Gegokt en niet gelukt. Shit happens. En dat keurig binnen de 5 jaar die ze dit soort avonturen gunt.

Meer V&D