De expert

Reacties uitgeschakeld voor De expert
december 31st, 2015 Permalink

Turner

In het Rijksmuseum in Enschede ben ik in dit schilderij van William Turner op zoek naar de kracht en emotie van de waterval van Schaffhausen, zoals de beschrijving op de muur weergeeft, wanneer ik aan de kant gebeukt wordt door een oude dame die al kauwend op haar bril in gesprek is met twee kennissen. Vrinden is wellicht een betere aanduiding, als ik het accent goed interpreteer. Ze neemt centraal voor het werk positie in. Terwijl haar handen wilde bewegingen maken in de lucht spreekt ze:

“Een studie van kleur en compositie. Een fraaie combinatie van aardtinten en die beroemde luchten. Krachtig is het zeker. En mooi ook. Een prachtige basis. Niet af. En alleen god weet wat J-M-W hiervan wilde maken.”

Ik wijs haar op de beschrijving: “Dan werkt god hier, of wellicht moet u die bril opzetten. Dit is de waterval van Schaffhausen.”

Ze kijkt me geschrokken aan: “Dat kan natuurlijk ook.” En beent er vandoor, haar achterban verbouwereerd achterlatend.

 

Comments are closed.