EU

Ah, de anti-referendum molen begint op gang te komen. Vandaag wat opinie in de Volkskrant. Daarin wordt GeenPeil uitgemaakt voor van alles en nog wat. Logisch, want van argumenten moeten de schrijvers het overduidelijk niet hebben.

Over wie hebben we het eigenlijk?

Rob de Wijk is hoogleraar internationale relaties en veiligheid aan de Universiteit van Leiden en Arend Jan Boekestijn is docent internationale relaties aan de Universiteit van Utrecht.

Daar had natuurlijk moeten staan: Rob de Wijk, hoogleraar en prominent lid van D66 en Arend Jan Boekestijn, prominent lid en ex-kamerlid VVD en docent. Dat je even weet uit welke hoek de wind waait.

Enerzijds zijn er de duizenden pagina’s juridisch bindende teksten van het vrijhandelsverdrag die voor beide partijen geld moeten opleveren. Daar kun je moeilijk tegen zijn.

Oh? We mogen niet tegen de handel zijn met de neo-nazi’s van de corrupte Oekraïnse overheid?

Anderzijds is er een politiek deel van enkele tientallen pagina’s dat een combinatie is van politieke voornemens en verplichtingen zoals het ter sprake brengen van anticorruptiemaatregelen, de democratische rechtsorde en alle andere zaken die Nederland altijd belangrijk vond. In dit deel zijn ook artikelen te vinden over harmonisering van de Oekraïense wetgeving aan het EU-acquis.

We gaan eerst geld aan elkaar verdienen en tijdens dat proces gaan we zorgen dat ze op het rechte pad komen? Zoals we al 50 jaar met Saoedi-Arabië doen zeg maar.

En ja, Oekraïne wordt daardoor dichter bij de EU getrokken. Net als Noorwegen en Zwitserland.

Noorwegen en Zwitserland zijn talloze malen door de EU gevraagd om lid te worden, maar hebben zelf geweigerd. Ach, uiteindelijk lijken al die landen op elkaar. Toch Arend Jan?

Een referendum is echter niet nodig want de kans dat Oekraïne lid kan worden is buitengewoon klein.

Dit is verwarrend. Eerst gaat Oekraïne zeker niet lid worden en nu is de kans ‘buitengewoon klein’. Zo klein als het neerschieten van een commercieel vliegtuig boven een oorlogsgebied? Zoiets?

Wij geloven niet dat de wereld vergaat als Oekraïne ooit deel zal nemen aan een EU-vredesmissie.

Rusland ziet Oekraïne nog steeds als een provincie en grote delen van Oekraïne zien dat ook zo. Rusland accepteert het niet dat Oekraïne mee gaat doen aan een EU-vredesmissie, net zo min als wij het zouden accepteren wanneer Rusland militaire adviseurs naar de Nederlandse Antillen stuurt.

Met dit referendum ontpoppen Roos en Baudet zich als onvervalste Chamberlains.

Eh, weer verwarrend. Chamberlain was die man die de deal maakte met die nazi. Boekestijn en Van Wijk zijn hier voor een deal met de neo-nazi’s van de Oekraïne, niet Roos en Baudet. Wil de echte Chamberlain even opstaan?

Nederlandse exporteurs en transporteurs zijn niet blij met de actie van GeenPeil.

Haha, lachen. Schengen en de EU heeft bergen exporteurs en expediteurs failliet gemaakt. De beide heren kunnen zich blijkbaar de stakingen uit de jaren ’80 niet meer herinneren. Ik wel …. en toen programmeerde ik aan Sagitta voor de douane. Minder grenzen is minder papierwinkel en dat kost banen. Minder grenzen is meer goedkope krachten op de weg en dus minder Nederlandse chauffeurs.

Maar we doen wel meer handel. Met nazi’s. Willen we dat? Echt?

Eerst werden ze getroffen door de sancties tegen Rusland en nu mogen ze van GeenPeil hun verlies niet met handel met Oekraïne compenseren.

Putin is een groot gevaar aldus Van Wijk en Boekestijn, maar als het uitkomt dan is het verlies van de handel met die knakker blijkbaar wel een argument. Van Wijk en Boekestijn zijn van die types die er in de jaren ’80 voor zorgden dat Iran Nucleaire centrifuges in Almelo kon kopen en zo Noord-Korea aan atoomwapens kon helpen. Van die gasten die je met droge ogen uitleggen dat de deal tussen IBM en nazi Duitsland in de jaren ’30 en ’40 zo gek niet was, want dankzij die geautomatiseerde boekhouding konden we toch maar mooi die veroordelingen in Neurenberg onderbouwen. Gek eigenlijk dat we ze tot op heden in het slavernij-debat niet gehoord hebben, want met deze argumentatie is die discussie ook snel de kop in gedrukt.

GeenPeil zal overigens elke uitslag in zijn voordeel ombuigen.

Als GeenPeil op voorhand al gewonnen heeft, waarom dan zoveel effort stoppen in dat opiniestuk?

Ons stemadvies? Gewoon niet gaan stemmen.

Raar dat beide politici ons adviseren geen gebruik te maken van ons stemrecht. Je geeft een burger de mogelijkheid een referendum uit te schrijven. Daar wordt gebruik van gemaakt. Daarna adviseer je stemmers om vooral thuis te blijven en geen gebruik te maken van dat stemrecht. Vaag.