Leren uit het verleden

Reacties uitgeschakeld voor Leren uit het verleden
januari 8th, 2016 Permalink

iur

Het viel gisteren weer in een talkshow. Dit keer in DWDD: “We moeten lering trekking uit het verleden.” Ik hoor het al jaren, maar wanneer beginnen we er nu een keer mee?

In de jaren ’80 waren er voorstellen om regionale opvang mogelijk te maken. Op die manier zouden vluchtelingen in hun eigen culturele omgeving kunnen worden opgevangen, zonder dat het een exclusief probleem bleef van die regio. We moesten geld beschikbaar stellen en faciliteiten en mobiele infrastructuur ontwikkelen, zodat we snel op locatie aanwezig konden zijn. Aanjager van de discussie waren toen de bootvluchtelingen uit Vietnam.

De reactie van de Haagse politiek en de media? De boodschapper was een fascist en moest je niet serieus nemen. Cordon sanitaire was het gevolg. Als deze gekozen parlementariër sprak, dan liep de Tweede Kamer leeg. Naar de voorstellen werd niet geluisterd en niemand pakte het op.

Na Hans Janmaat kwam Fortuyn met gelijksoortige oplossingsrichtingen. De reactie vanuit Den Haag was nog feller. Fortuyn werd in aanloop naar de verkiezingen uitgemaakt voor nazi en minderwaardig mens. Over zijn ideeën voor oplossingen werd niet gesproken.

Nu zijn we tien jaar verder. Nog meer slachtoffers, nog meer problemen. Maar dezelfde mensen mogen bij dezelfde publieke omroep aan dezelfde tafel hun decennia oude dooddoeners spuien. We moeten leren uit het verleden. Eureka! Ze kijken elkaar voldaan aan en nemen een borrel. Topuitzending. Daarna keren ze huiswaarts en sturen ze dezelfde avond nog de factuur voor hun bijdrage (voor zover die niet vooraf betaald is). 

Comments are closed.