Sof2

Talloze startups heb ik gehad. Verkocht er een paar, beëindigde andere. En begon weer opnieuw.

In alle gevallen zat ik technologisch en procesmatig altijd in de voorhoede van wat er mogelijk was. Eind jaren ‘90 pionierden we in de e-commerce met grote webshops en marktplaatsen. Vanaf 2003 maakten we grote online platformen, toen ‘cloud’ nog uitsluitend betrekking had op het ‘weer’. Daarna hielpen we in telecom met het afschaffen van oude, dure en onveilige technologie op het gebied van betaalverkeer en brachten we gratis WiFi naar ieder winkelgebied in Nederland.

In alle gevallen had ik over het algemeen te maken met grotere klanten die we hielpen innoveren. Dat was toch vooral het verhaal van de kleine flexibele vechtmachine, die het niet altijd even nauw nam met documentatie en die binnen de grote moloch op zoek moest naar fans die bereid waren om (vaak) buiten het reguliere proces om de vernieuwing door te voeren. Hoewel dat niet altijd even gemakkelijk ging, ontmoette ik zo ontzettend gave en buitengewoon intelligente mensen.

Gerhard van der Bijl bijvoorbeeld. Indertijd bij Bakker Bart verantwoordelijk voor winkelautomatisering van 220 winkels, het hoofdkantoor, de gecentraliseerde productie en het distributiecentrum. Teamplayer pur sang en als geen ander in staat om super innovatieve teams met beta technologie en grote en complexe (vaak realtime) processen op elkaar af te stemmen. Gerhard is verhuisd naar e-commerce gigant Wehkamp waar hij als Head of Marketing Technologie verantwoordelijk is voor de digitale motor achter de online business en de klantenservice.

Een ander bijzonder type is Mare Straetmans. Runde diverse jaren een nachtclub, was daarna jarenlang de kartrekker op het gebied van innovatie in de Rotterdamse Haven, een mega concern en met ruime afstand de grootste haven van Europa. Volgens het Economisch Forum heeft Rotterdam bovendien de beste haven van de wereld: schoon, efficiënt en innovatief. In die haven sloegen een aantal grote bedrijven de handen ineen en samen richtten ze PortXL op: de enige op haventechnologie georiënteerde startups-accelerator ter wereld. PortXL haalde in 2016 12 startups naar Rotterdam. Die startups werken samen aan de haven van de toekomst en komen oorspronkelijk uit Brazilië, Colombia, Griekenland, Nederland, Portugal, Kroatië, Zuid-Afrika en USA. Mare Streatmans is Managing Director van non-profit organisatie PortXL.

Beide mannen ontmoeten elkaar op 26 mei voor StartupFestEurope in Zwolle. Dan zijn ze spreker tijdens Startupboost en leggen ze bij Krachtstroom uit hoe je als groot bedrijf met behulp van startups innoveert. Een machtig evenement.

Startupboost Zwolle, 26 mei vanaf 16.00 tot 19.30 uur. Gratis. Aanmelden kan hier.