Kantelpunten

Reacties uitgeschakeld voor Kantelpunten
december 13th, 2016 Permalink

Woudenberg

Een jaar geleden gaf bijna niemand toe PVV te stemmen. Dat is nu anders.

Vorige week had ik een vroege Kerstborrel in de Randstad. Ik stond tussen tweeverdieners met een hogere opleiding en serieuze carrière. Eentje woonde in een probleemwijk, de rest twee-onder-1-kap of vrijstaand. Vier uit zes stemden PVV en van de drie die later in het gesprek aansloten stemden er twee Wilders. Twee van de drie stemden Christelijk rechts, 1 wist het nog niet precies maar overwoog onder meer Piraten of Libertijnen.

Hoe anders was het een jaar geleden. Toen gaf één van de aanwezigen onomwonden aan PVV te stemmen. Het gevolg was een ongemakkelijke stilte, gevolgd door wat voorzichtig prikken van een paar mensen die op gehoorafstand stonden. Die PVV-stemmer kon op weinig begrip of bijval rekenen, dus om de sfeer goed te houden ging het snel weer over auto’s.

Opmerkelijk in het gesprek ook dit jaar: niemand deed schimmig of moeilijk over de reden voor die keuze. Toen ik vroeg naar het ‘waarom’ kreeg ik van één een duidelijk anti-Islam statement. Eén was teleurgesteld en zag in Wilders iemand die hem nog niet belazerd had. Voor de anderen was het de zorg, de pensioenleeftijd, justitie en defensie.

Met een goede vriend mailde ik wat over mijn verbazing. We waren het eens: het kantelpunt is geweest, de PVV is geen taboe meer. De verkiezingen in maart gaan heel verrassend uitpakken.

Comments are closed.