Plaag van fakenieuws houdt aan

Reacties uitgeschakeld voor Plaag van fakenieuws houdt aan
januari 11th, 2017 Permalink

Een scriptkiddie tikt op het hackers-roddelblad 4Chan een aantal smeuïge verhalen over Rusland in relatie tot Amerika en Donald Trump. Die links worden gemaild naar de CIA, waarna een externe medewerker (ex MI-6) er een vaag rapport met duiding van tikt. Dat officieel uitziend document wordt via de FBI gecirculeerd in politieke kringen en gelekt naar anti-Trump omroep CNN, die het in de markt zet via zusje Buzzfeed. De oprichter van 4Chan doet de berichten direct af als verzinsels en spreekt van een hoax, maar desondanks nemen veel nieuwsorganisaties de roddels ongecontroleerd over en bespreken het als ware het feiten.

Ook in Nederland is het groot nieuws. Het gaat vooral om het smeuïge verhaal dat Trump uit wraak met hoeren in de weer is geweest in een hotelkamer waar Obama ook heeft geslapen.

Goh.

Misschien toch even in het rapport duiken? Het echte nieuws is namelijk de agenda van de CIA. Die blijkt uit de aantijging aan het adres van de Russische geheime dienst FSB (opvolger van de KGB en tegenhanger van de veel rijkere Amerikaanse CIA). Het rapport zegt oa. letterlijk: “… the FSB was approaching US citizens of Russian (Jewish) origin on business trips to Russia.” In normaal Nederlands: iedere Amerikaan van Russische komaf is een spion, de Joden voorop.

We hebben niets geleerd van de jaren ’20 en ’50. Wow.

Waar woordgrappen over de ‘golden shower’ domineren, zou het bij de serieuze media moeten gaan over het gebrek aan controle over de herkomst van het nieuws, de feitelijke juistheid ervan en de agenda van de CIA. We moeten het hebben over het bewust negeren van de ontkenning door de oprichter van 4Chan en het blind achter CNN aanhobbelen. Maar niets daarvan, want vanavond opent het journaal met de Russische Hoeren en gaat het sterrenteam van de VARA bij DWDD ongetwijfeld in gesprek met een directrice van een escort-bureau dat gespecialiseerd is in kinky-parties en plasseks.

De reactie van Buzzfeed? “Dit is journalistiek anno 2017.” Dat herken ik helaas. Ook wij werden onlangs geconfronteerd met een vraag van een grote nieuwsredactie die een actueel item van een paar minuten nodig had over een serieuze aangelegenheid. Letterlijk: “Feiten zijn niet relevant, het gaat ons om de emotie.”

Comments are closed.