Vastgoedpooiers nekken de binnenstad

Reacties uitgeschakeld voor Vastgoedpooiers nekken de binnenstad
november 22nd, 2017 Permalink

Ook in Alkmaar sluit Topshelf na een jaar de deuren na onenigheid met de verhuurder Bouwfonds want in tegenstelling tot de schreeuwers op internet zit Topshelf niet voor een habbekrats in die ex-V&D panden. In Alkmaar betaalt de keten ruim een 1.2 miljoen Euro per jaar (meer dus dan V&D) en in totaal bedroeg de kosten bijna 5 miljoen euro als je de andere drie filialen erbij pakt.

Stevig.

Daar komt dan nog een verbouwing bij die nodig was om de filialen na het vertrek van V&D representatief te krijgen. Die filialen waren uitgewoond, omdat V&D er niets aan deed deed (of kon/mocht doen). Hoe dan ook, voor Alkmaar liep de rekening richting de miljoen euro.

Ook fors.

En ja, dan kun je erover discussiëren of het nu wel zo nodig was om die epische klok op dat mooie pand weer werkend te maken en of het allemaal zo luxe moest. Of die piano geen overkill was en weet ik het. Klopt allemaal, maar je kunt het ook andersom bekijken: de huurder – een Nederlandse ondernemer – heeft kosten noch moeite gespaard om dat pand representatief open te krijgen. En met alles gedaan bedoel ik: de directie liep tot de opening te sjouwen en te schilderen, de eigenaresse gleed tijdens de verbouwing uit en deed de opening met gekneusde ribben.

Ik hoor je zeggen: maar dat is ondernemen. Juist en dat deed de verhuurder dus niet.

Het publiek ontdekte de winkels van Topshelf langzamer dan verwacht en een deel van het bezoek verwachtte een V&D en vond Topshelf te duur of te exclusief. Topshelf worstelde initieel bovendien met het compleet krijgen van het assortiment en de klantenservice (garantieregelingen, etc). Maar in alle filialen vond de omzet uiteindelijk de weg naar boven, alleen ging dat minder snel dan gepland. Op basis van ervaringen in andere filialen sprak Topshelf daarom al ruim voor de zomervakantie met de verhuurder over een aanpassing van de manier van samenwerken. Concreet wilde Topshelf – volgens de informatie die ik heb – na een periode van 2 jaar beslissen over een huurcontract van 5 tot 10 jaar en niet na 10 maanden. Bouwfonds reageerde niet.

Als je dan de reacties en beoordelingen van de afgelopen maanden op social media van Topshelf bekijkt, dan valt het op dat ze beide sterk stijgen. Het publiek weet Topshelf in toenemende mate te vinden en het winkelbedrijf heeft zijn klantenservice en assortiment steeds beter onder controle.

Maar als het gat van de omzet ten opzichte van de vaste lasten te groot is, dan kun je bezuinigen op alle posten, maar dat blijft allemaal kruimelwerk tov. de stevige huur met bijkomende kosten (elektra, etc). En als die partij niet beweegt, dan houdt het op.

Rest natuurlijk de vraag waarom zo’n verhuurder gebaat is bij leegstand.

Op basis van halve informatie (1 bron uit de vastgoedwereld) begrijp ik dat Bouwfonds al geruime tijd bezig is met plannen om het pand te verbouwen naar appartementen. Ik heb geen idee of dit een ‘plan b’ is, omdat andere huurders niet te vinden zijn (En nee, kom niet aan zetten met die luchtfietsers uit Canada) of dat dit zelfs een vooropgezette situatie is en dat Topshelf door Bouwfonds een jaar gebruikt is om een budget dicht te fietsen. Dat zou wel een heel zwartgallig scenario zijn trouwens: iemand met voorbedachte rade een miljoen uit de zak trekken en voor bijna een miljoen laten verbouwen om haar dan het pand uit te trappen. Het gekke is dat je het die vastgoedpooiers gewoon ziet doen, want die huisjesmelkers hebben de betrouwbaarheid van een woekerpolisverkoper.

Feit is dat het vertrek van zo’n winkelketen een binnenstad niet helpt. Zeker niet als ze op zo’n prominente plek zitten als in Alkmaar. En daar is een verhuurder (mede) schuld aan.

Voor Topshelf eindigt het verhaal hier overigens niet. Volgend jaar openen ze nieuwe winkels, maar zitten ze ze zoals het er nu naar uitziet niet meer in Alkmaar, tenzij Bouwfonds zijn oor laat hangen naar de actie die een aantal klanten is gestart om Topshelf voor de kaasstad te behouden.

 

Comments are closed.