Voor niets?

Reacties uitgeschakeld voor Voor niets?
december 31st, 2017 Permalink

In de jaren ’20 schreef iemand in twee boeken op een ongelofelijke hekel te hebben aan de joden. Ze waren volgens hem de schuld van alles en moesten weg, liefst dood. De wereld nam zijn visie met een korreltje zout.

15 jaar later was de schrijver ruim en breed aan de macht, stuurde hij de naïeve wereld het bos in met loze beloften rond ‘zijn’ Sudetenduitsers. Daarna volgde Polen en was er sprake van oorlog.

Nou ja, oorlog … ondanks garanties aan de Polen weigerde Frankrijk de Duitse munitie- en brandstofvoorraden in het Zwarte Woud te bombarderen, want het zou om privé grond gaan.

Ook in Nederland overheerste de naïviteit. We gaven het leger geen kapvergunningen, om het bevriende Nazi staatshoofd niet voor het hoofd te stoten. Grensoverschrijdingen en misbruik van kustwater en luchtruim zagen we door de vingers. SS’ers liepen tot een maand voor de inval in Nederland met hun verloofde nog door de Grebbelinie.

De naïviteit kostte miljoenen onschuldige mensen het leven. Zoals de 865 in deze film.

Maar hoever zitten we daar nu weer vanaf? We maken eigen tradities ondergeschikt aan die van anderen om maar niemand voor het hoofd te stoten. We staan onderdrukking van vrouwen en het bedreigen van joden en homo’s toe. We leggen uit dat het normaal is, een fase en lachen het weg.

Tja.

Comments are closed.