Een derde leven

Reacties uitgeschakeld voor Een derde leven
juni 4th, 2018 Permalink

Even leek mijn Macbook Pro op een zwembadpomp, zoveel herrie maakte ze. Toen ik haar open schroefde bleek het een lager van een ventilator. Schoonmaken hielp niet en zelfs siliconenspray verrichte niet het beloofde wonder. Die ventilator bleef herrie maken!

Ook niet zo raar overigens, want die notebook is het topmodel van eind 2012 (16Gb intern geheugen, 512Gb SSD, Retina). Normaal gesproken zou je na een jaar of 3 een nieuwe kopen, maar aangezien Apple zijn Macbook’s niet vernieuwd heeft en de mijne nog prima voldeed, vond ik dat zonde van het geld. Kort gesteld: 3500 euro voor 3% meer snelheid en een scherm met heel iets meer helderheid. In 2015 koos ik er daarom voor om de batterij te vervangen ipv. een nieuwe notebook te kopen. Die batterij verving ik in 2017 nog een keer, want ‘altijd onderweg’ en ‘hardcore video’ vraagt het nodige van een accu.

Hoewel Apple dat vervangen van die accu ook niet heel makkelijk maakt, vind ik een batterij vernieuwen op de één of andere manier wat laagdrempeliger dan zo’n ventilator uit het moederbord halen en die vastgelijmde stekker los te trekken. Dit was dus wel het moment om een nieuwe Macbook Pro te kopen.

Maar ja, Apple heeft momenteel gewoon geen goed product. De nieuwe Macbook Pro is niet heel veel sneller dan mijn huidige computer en beschikt bovendien over een toetsenbord dat sneller kapot gaat dan een Italiaanse auto. En het vervangen van dat toetsenbord kost dan weer 700 euro en bovendien ben je die kekke computer dan ook een week kwijt want die Apple Genius is natuurlijk zorgvuldig enzo. Dus daar zit je ook niet op te wachten. Toch maar die ventilator repareren dus.

Voor $38 (incl. verzendkosten) kocht ik op Ebay twee originele refurbished Apple ventilatoren en met de juiste tools en tutorial ging ik aan de slag. Binnen 20 minuten was ik klaar. En het is veel eenvoudiger dan het vervangen van die accu. Kind kan de was doen. Ook ik :)

In antwoord op veel gestelde vragen, cq. tips

Waarom Apple? 

Ik gebruik met heel veel plezier diverse Apple-only tools, zoals Pages, Keynote, Garageband en Final Cut Pro. Ik heb geen zin om alternatieve programma’s op een ander besturingsysteem te leren.

Je moet echt Google Chromebook proberen!

Los van die Apple applicaties die ik dan mis: zo’n ding heb ik. Twee zelfs. Ik kan er niet aan wennen.

En Adobe Premiere? 

Geen zin om nieuwe software te leren. Bovendien krijg ik jeuk van Adobe, hun gebruiksvoorwaarden en dat lease-model van ze.

Windows bekeken? 

Nee.

Maar Windows versie dinges is echt goed hoor.

Ja, voor alles is een markt. Dan liever een iPad met alle beperkingen van dien.

Wat een gezeik over dat toetenbord van die nieuwe Macbook Pro. Ik heb mijne nu 18 maanden werkt prima!

Goed voor jou! Ik hoor horror-verhalen van vrienden. En verder dit.

Kek setje gereedschap. Wat is dat? 

Dat is deze (niet gesponsord, etc).

Waar vind ik die Tutorial? 

Ook bij iFixit. 

Comments are closed.